Sklep zielarski
Okres jesienny zwykle kojarzy się z niższymi temperaturami, a co za tym idzie ze spadkiem odporności i większym ryzykiem zachorowania. Powszechnie wiadomo, że najlepszym sposobem na wzmocnienie organizmu jest odpowiednia dieta, bogata w niezbędne witaminy i minerały. Świetnym sposobem jest też wprowadzenie ciepłych ziołowych naparów, które nie tylko będzie smakować wybornie, ale też rozgrzeją nas po powrocie do domu i zapewnią dodatkową ochronę przed chorobami. Każdy dobrze zaopatrzony sklep zielarski oferuje bogaty wybór zarówno czystych ziół, jak też gotowych mieszanek skomponowanych, by miały konkretne działanie.
Jednym z bardziej znanych naturalnych specyfików dobrych na odporność jest syrop z owoców czarnego bzu, jednak możemy także zaparzyć wysuszone kwiaty bez dodatku zbędnego cukru. Czarny bez to bogate źródło witamin C, A oraz witamin z grupy B. Taka ciepła herbatka może także pomóc przy pierwszych objawach przeziębienia, kataru oraz kaszlu. Wzmacnia odporność, działa przeciwbólowo i przyśpiesza przemianę materii. W przypadku, gdy chcemy jednak posłodzić napój, warto zdecydować się na naturalny miód i dodać go dopiero, gdy herbata przestygnie.
Kolejnym rodzimym skarbem jest także głóg. Wysuszone kwiaty głogu są bogate we flawonoidy, fitosterole, garbniki oraz witaminy i sole mineralne. Gorąca głogowa herbata pomaga w problemach z bezsennością czy przy stanach nerwowych, jednak jak większość ziół wymaga regularności w ich przyjmowaniu. Wykazuje także silne działanie na układ krwionośny, dlatego osoby cierpiące na wadę serce powinny przed spożyciem powinny skonsultować to ze swoim lekarzem, by upewnić się, że nie wystąpią interakcje z przyjmowanymi lekami.
Choć lipiec już dawno za nami to jednak można przypomnieć sobie letnie upały przy kubku parującej herbaty z kwiatu lipy. Już dawniej była stosowana jako sprzymierzeniec w przeziębieniach i gorączce, a także stanach zapalnych gardła. Kwiaty lipy mają także dobry wpływ na układ krwionośny, a jego odpowiednia praca zapobiegnie problemom z zimnymi dłońmi i stopami.
Niektóre zioła należy parzyć w odpowiedniej temperaturze. W przypadku, gdy zechcemy zerwać je sami, należy pamiętać, że zioła powinny być zbierane w okolicach daleko od dróg i spalin. Jeżeli takich nie znamy lub nie jesteśmy pewni, dobrym miejscem na zaopatrzenie się będzie zielarnia. Tam można również spytać o dawkowanie i łączenie ziół. Wiele osób może także zacząć od gotowych ziołowych mieszanek, gdzie zioła są połączone z owocami i smak jest słodszy.